Sekolah Menengah

Realisasi Idea

Penubuhan Sekolah Menengah Tinta memberi ruang kepada para pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 untuk merealisasikan idea dan membentuk IMPIAN mereka, seterusnya menjadi pelapis kepada kepimpinan negara. Selain itu, mereka juga merupakan pencetus kepada hasil reka cipta kreatif dan menjadi perintis dalam pembangunan sektor teknologi, pembuatan dan perkhidmatan dalam negara, selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara dan keperluan dalam Revolusi Industri 4.0.

Konsep Pendidikan

Sekolah Menengah Tinta menggunakan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) bermula daripada Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5. Bagi mencapai matlamat dan objektif KSSM, Sekolah Tinta menekankan kepada pembelajaran secara mendalam dan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) menjadi peneraju dalam pendekatan pengajaran dan pembelajaran.

Mata Pelajaran

STEM Di Tinta

Konsep pelaksanaan  pendidikan STEM di Sekolah Tinta tidak hanya terhad kepada mengintegrasikan pengetahuan, kemahiran dan aplikasi yang mendalam terhadap dalam mata pelajaran teras KSSR dan KSSM, tetapi mereka juga berpeluang untuk mempelajari mata pelajaran Robotik STEM dan Sains Komputer. Para pelajar turut didedahkan untuk mencipta projek yang relevan dan seimbang bersesuaian dengan kebolehan mereka mengikut tahap yang ditetapkan.

Tiga (3) elemen utama dalam pelaksanaan  projek STEM di Sekolah Tinta adalah seperti berikut:

1. Pendekatan Inkuiri (Inquiry-based learning)
  2. Pembelajaran Berasaskan Projek (Project-based learning)
  3. Pembelajaran Berasaskan Masalah dalam Konteks Dunia Sebenar (Real-life based learning)

Komponen Projek Robotik STEM & Sains Komputer

Tingkatan 1

Microbit + Map Mission

Tingkatan 2

Projek Mekanikal & Elektronik + Sensor Microbit

Tingkatan 3

Projek Mekanikal & Elektronik + Coding C++ Arduino Ide (Tahap Pertengahan)

Tingkatan 4